Futbolda Aktif Taraftarlar Birliği (FATAB)
Hızlı Ulaşım
 
Anasayfa » FATAB » Neden Fatab?
Spor, Avrupa'nın en büyük sosyal hareketidir, kitleleri birleştirici ve kaynaştırıcı özelliğinden dolayı da özel bir önemdedir.Ulusal sınırları aşan popülaritesi, birçok sivil toplum kuruluşlarının ilgi alanına girmesi ve uluslar arası toplumsal birlikteliğe olan katkılarından dolayı Avrupa Parlamentosunca, Avrupa Entegrasyon sürecine katkıları dikkate alınarak politik yönden desteklenmektedir (Tokarski, 2001: 5-6).AB Spor komisyonunca Roma bildirisinde; sporun toplum için oynadığı rol açıkça vurgulanmakta; toplumsal yaşamda, iletişimde, entegrasyonda, ortak yaşamı teşvik edici yönü ile sağlık, eğitim, çevre alanlarında etkin bir değer olarak tanımlanmaktadır (De Keper, 2001:12-13).

En güzel oyun futbolu bir "hastalık" olan "Irkçılığa", "Ayrımcılığa" ve "Aşağılamaya" karşı korumak amacı ile Avrupa'nın çok çeşitli toplum kesimlerinden duyarlı taraftarlar, bir STK yapılanma inisiyatif gurubu olan "Football Against Racism in Europe" (FARE)'yi kurdu. "Dünyada herkes en güzel oyun olan futbolu hiçbir korku ve endişe içerisinde olmadan oynama, izleme, konuşma, kritik etme hakkı ve özgürlüğü vardır" sloganı ile örgütlendi. FARE; ırkçılık, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık, aşağılamak, küçümsemek gibi yaklaşımlara karşı kamuoyu oluşturmakta, farklı etnik gurupların kültürel birlikteliğinin korunması yanında futbolun en yüksek kullanılabilirliği hedefler ve tarafların ortak hareket etmesini öngörür.

Bu konsepte uygun olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden bir grup gönüllü ve idealist akademisyenin Futbolda Aktif Taraftarlar Birliği, FATAB www.fatab.org) 22.01. 2010 tarihinde kurdu. "Şimdi Hareket Zamanı" isimli başlıkla 01-04 Mayıs 2010 tarihleri arasında bir dizi etkinlikler içeren organizasyonu kendisine konu edindi. Futbol bir yerde toplumlar için bir turnusol kâğıdıdır ve sorunların gün yüzüne çıkmasına yardımcı olur.

Aktüel Tema; Avrupa'da üzerinde 10 yıldır çalışmalar yapılırken, Türkiye'de ilk kez organize edilecektir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin geleneksel organizasyonlarından 15. Spor Şöleninde bahsi geçen sosyal hastalıklara karşı bilinç uyandırma faaliyeti (aktif tanıtım kampanyalar, sergiler aracılığıyla) yanı sıra Viyana, FairPlay STK yapılanmasından gelecek (FARE'nin kurucusu) Kurt WACHTER'in Konferans ve Türkiye'nin farklı üniversitelerinden davetli Akademisyenlerin yanı sıra, futbol sahanın direk içinden gelen Rıdvan DİLMEN ve Bülent UYGUN aracılığıyla ile bilgilendirmelerde bulunulacaktır. Çanakkale'de dolayısıyla Türkiye'de ilk defa Futbolda taraftar eğitimi anlamında bir kampanya, sergi ve devamında Çalıştay bölümünde Konferanslar ile öngörülen program ve sonuçları internet sayfasından yayınlanacaktır.

Futbolda farklı dil din ırk ve fiziki özelliklere sahip sporcuların bir arada birlikte özgürce spor yapabildikleri, yapmaları gerektiğini çeşitli resimler afişler özlü sözlerin pankartlarla sergileneceği, Çanakkale merkezde İlköğretim öğrencileri yanı sıra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde öğrenim gören ve erasmus programı aracılığı ile gelmiş olan 15'e yakın farklı ülkelerden üniversite öğrencilerinin de katılacağı bilgilendirme / bilinçlendirme programları yapılacaktır.

AB Eğitim ve Kültür Komisyonu Spor hakkında yayınladığı Beyaz Kitapta (WHITE PAPER ON SPORT) Irkçılık ve Şiddetin önlenmesinde gönüllü ve entelektüel STK'lara önemli ve özel görevler düştüğüne vurgu yapmış, kamu fonlarınca da desteklenmeleri tavsiyesinde bulunmuştur.
 
yukari